Mobil Uygulamalara Ne Kadar Zaman Ayırıyoruz?

 Masaüstü bilgisayarların altın çağını yaşadığı dönemle birlikte sosyal medya kullanımı büyük rağbet gördü. Facebook ile birlikte sosyal medya büyük bir ivme kazandı. Bu durum facebook ile sınırlı kalmadı. Mobil kullanıcı sayısı arttıkça sosyal medya uygulamaları çil yavrusu gibi ortaya çıktı ve popülerlik kazandı. Toplumda yeni meslek grupları oluşmaya başladı. Kimimiz bunu lehine kullanmasını bildi, kimimiz ise sosyal medyada çöpçatanlıktan öteye gidemedi. Ancak elimizden aldığı bir gerçek var, zaman.
   
    Hayatımızın her alanında aşırıya kaçan bizler, sosyal medyayı da ne kadar kullanmamız gerektiği konusunda bir türlü sınır koyamadık. Hızını alamayan bir nikotin tüketicisi günde 2-3 paket sigara tüketip sağlığını kaybeder, aynı rolde saatlerimizi ekranlar karşısında harcayarak geri dönüşümü mümkün olmayan zamanımızı kaybettik ve kaybetmeye de devam ediyoruz.
   

    Parlak ekranlarda harcadığımız zamanı, gene parlak ekranlardaki programlar aracılığıyla ölçebiliyoruz. Bu araştırmada, bize "hangi uygulama üzerinde, ne kadar" zaman geçirdiğimizi ayrıntılı bir şekilde gösteren Ubhind programı anlatılacak.

Ubhind - Mobile Life Pattern(IOS and Android)


Ubhind programını temsil eden resim

  Ubhind, kullanmaya başladığımız andan itibaren girip çıkış yaptığımız bütün uygulamaları kayıt altında tutuyor. Programın karşılama ekranında; saat, dakika ve saniye gözüküyor. Bu günlük olarak uygulamalarda harcadığımız zamanı gösteriyor. Üsteki takvim seçeneği ile önceki günlere ait verilere göz atabilir ve kıyaslama yapabiliriz. Hemen altındaki bilgilerde günlük ve toplam wifi/mobil veri kullanım miktarını görebiliriz. 

Ubhind programı karsilama ekrani

     App Usage seçeneği altında hangi programı kaç dakika boyunca kullandığımızı görüyoruz. App Usage bölümünün sağ üst köşesinden percentage ve time olarak iki seçenek mevcut. Percentage uygulamalarda geçirdiğimiz vakti yüzdelik, time ise saat/dakika/saniye şeklinde gösteriyor. Program üzerinde aynı zamanda uygulamalara kilit koyarak, giriş yapmamızı sınırlayabiliyoruz. Bir uygulamaya giriş kısıtlaması eklemişsek, mavi bar üzerinde kilit sembolü oluşacaktır.

Ubhind programı App Usage arayüzü

    Schedule Management seçeneği altında, gün içindeki saat dilimleri arasında aktif olan uygulamarımızı gösteriyor. Uygulamaları kullandığımız saate göre göstermesi farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Bu seçenek altında uygulamalardaki kullanım sürenizi göremezsiniz.

Ubhind programı schedule management arayüzü

    Timeline seçeneği altında, kullandığımız uygulamayı ve kullanım sırasını görebiliriz. App Usage ile Schedule Management seçeneklerinin karışımı olarak düşünebiliriz. Bu seçenek altında Latest ve Oldest olarak iki alt seçeneğimiz bulunuyor. Latest şuanki zamandan başlayarak geçmişe doğru uygulamaları sıralar. Oldest altında ise saat 00.00’dan başlayarak içinde bulunduğumuz zamana göre bir sıralama gerçekleştirir. Uygulamalara tıklayarak açılan menüde günlük ve toplam ne kadar aktif ettiğimizi kontrol edebiliriz.

Ubhind programı timeline arayüzü

    Chart seçeneği altında, uygulamalarımızı kullanım miktarı grafiksel olarak veriliyor. Saat dilimlerine tıklayarak toplam kullanım miktarını görebiliriz.

Ubhind programı chart arayüzü

    Data Usage sekmesinin altında, uygulamaların ne kadar internet tükettiklerini görebiliriz. App Usage sekmesine birebir benzeyen farklı özellikleri gösteren menü altında percentage ve time seçeneklerimiz mevcut. 

Ubhind programı Data Usage arayüzü

    Category Usage seçeneğinin altında, uygulamaları Social, Education, Tools gibi kavramlarla gruplandırılmış. Burada gruplamaların kullanım miktarını inceleyebiliriz.
    
    Program bunlarla sınırlı kalmayıp, farklı amaçlar için de kullanılabilir. Bunlardan biri uygulamalarımıza istediğim zaman kısıtlama getirebilmek. Program açısından iyi bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Akıllı telefona belli bir süre aralığında kilit koyarak, uygulamalara olan erişimi kısıtlayabiliriz. Telefonu kilitlemek yerine, birkaç uygulamanın kullanımına sınır koymak gibi bir seçeneğimiz de mevcut. Örneğin; Instagram, Twitter ve Facebook uygulamalarını açmak istemiyor ancak Whatsapp üzerinde iletişimden kopmak istemiyoruz. Options butonuna tıklayarak Apps time limit seçeneğini takip ediyoruz. Ardından + logosu ile kapatmak istediğiniz uygulamaları ekliyoruz. Tekrardan Apps time limit seçeneğinin altından, uygulamalara tıklayarak hangi günlerde ne kadar süre kapalı tutmak istediğinizi seçebiliyorsunuz.
  
    Program hem android hem de IOS plartformunda ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Tahmin edeceğiniz üzere uygulama üzerinde reklam çıkıyor ve bazen bu durum çileden çıkarabiliyor.
    Sonuç olarak, akıllı telefon üzerinde uygulamalarınızı ne kadar süre kullandığımızı görmek için Ubhind programı sade tasarımı ve detaylı bilgileri ile ön plana çıkıyor.



















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CSS Arkaplan Resmini Boyutlandırma

Philips 6x6 Yöntemi (Kötü Çizimler ve Basit Anlatım Eşliğinde)

CSS Selector Kullanımı