CSS Arkaplan Resmini Boyutlandırma

    Yeniden merhabalar.. Bu yazıda arkaplan resimlerimizi boyutlandırmayı, bir içeriğe birden fazla arkaplan dahil etme konularını ele alacağız.
    CSS3 ile gelen background-size özelliği arkaplanlarımızı boyutlandırmamızı olanak sağlıyor. Background-size özelliği resim editörlerine olan bağlılığı bir nebze azalttı. Background-size değerlerini px, em veya % girerek arkaplanımızı istediğimiz boyutlara uygun hale getirebiliriz.

See the Pen YrxRJo by mefistof3l3s (@kubilay) on CodePen.

    Pixel ve yüzdeler haricinde contain, cover ve auto değerlerini kullanabiliriz. Contain, arkaplan resmimizi belirlediğimiz içerik alanına sığacak şekilde boyutlandırır. Resmimizin her bir pixeli görünür. Resmimiz en veya boy olarak bulunduğu içeriğin en veya boyundan birine bile erişirse, boyutlandırma durur. Bu değere arkaplan resmimizde bütün pixellerimizi korumamızı sağlar.

See the Pen mBMaMO by mefistof3l3s (@kubilay) on CodePen.
 
    Cover değeri arkaplan resmimizi içeriğin tamamına göre kaplar. Arkaplan resmimizin bazı noktalarını göremeyebiliriz.

See the Pen RLZOdV by mefistof3l3s (@kubilay) on CodePen.
 
    Yüksek en ve boya sahip arkaplan resimlerimizde, arkaplan büyüklüğünden dolayı ortaya çıkan kaydırma çubuğunu görmek istemiyorsak, Cover kullanarak bunu engelleyebiliriz. Cover resmimizi pencereyi kapsayacak şekilde boyutlandırabilir, böylelikle kaydırma çubuğunun ortaya çıkmasını engeller.

    Auto değeri ile arkaplan resmimize hiçbir değişiklikte bulunmuyoruz. Yukarıdaki örneklerde birinci divlere background-size değişikliği uygulamadım. Background-size ekleyip auto değerini verin. Bunu contain ve cover değeri ile karşılaştırın.


    Background ve background-size değelerini kullanarak birden fazla arkaplan ekleme, eklenen arkaplanları konumlandırma işlemi yapabiliriz.

See the Pen KXvjzz by mefistof3l3s (@kubilay) on CodePen.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Philips 6x6 Yöntemi (Kötü Çizimler ve Basit Anlatım Eşliğinde)

CSS Selector Kullanımı